IZABRANE NAJBOLJE INOVACIJE U OBLASTI CIRKULARNE EKONOMIJE

16. Avgust 2022.

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge projekata koji su stigli kao odgovor na „Izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije”. Ovaj javni poziv raspisan je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji” u martu ove godine.

Na četiri Info dana koja su UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine organizovali tokom trajanja Izazova, učestvovalo je 170 zainteresovanih kandidata, a ukupno je stiglo gotovo 40 predloga inovativnih rešenja. Stručni žiri je izabrao čak 29 projektnih predloga koji će dobiti mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj svojih ideja. U prvoj fazi, izabrani timovi će dobiti obuke iz oblasti kao što je poslovno planiranje, promocija proizvoda, istraživanje tržišta, kao i pomoć pri izradi specifičnih analiza, projektne dokumentacije i slično. Faza pripreme projekata za sufinasiranje počinje krajem avgusta i trajaće do decembra 2022. godine.

Nakon završetka ove faze, za najmanje 5 najboljih rešenja biće obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi. Deo sufinansiranja, u vrednosti od 360.000 eura, biće obezbeđen iz projektnih sredstava, a kandidati će proći i obuku o komplementarnim načinima finansiranja. UNDP će organizovati i dodatno predstavljanje projekata i rešenja  komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici u cilju obezbeđivanja daljih izvora finansiranja.

Na Izazovu su učestvovala preduzeća iz privatnog i javnog sektora, kao i lokalne samouprave, a predložene su ideje za nove ili unapređene poslovne modele i tehnologije koje će dovesti do efikasnijeg korišćenja resursa i smanjenja i ponovne upotrebe otpada u procesima proizvodnje, poput:

  • rešenja za primarnu selekciju otpada
  • reciklažu biorazgradivog otpada, papira, metala, gume, mulja i građevinskog otpada,
  • rešenja za povećanje energetske efikasnosti uz pomoć stvaranja energije iz otpada, kao i
  • rešenja za prilagođavanje infrastrukture  gradova na klimatske promene uz korišćenje recikliranih materijala. 

Takođe, predložene su ideje za uspostavljanje „industrijske simbioze”, tj. partnerstava koja omogućavaju da se otpad ili nusproizvod jednog proizvođača koristi kao resurs nekog drugog proizvođača, kao što je na primer rešenje za korišćenje otpada koji nastaje pri proizvodnji voća i povrća - za proizvodnju prirodne kozmetike.

Realizacija ovih ideja doprineće smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i sprovođenju Zelene agende u Srbiji, a  takođe će dovesti i do očuvanja i kreiranja novih radnih mesta, uključujući i radna mesta za marginalizovane grupe.

Listu odabranih rešenja možete videti na ovom LINKU.

Projekat „EU za Zelenu Agendu u Srbiji” uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske i EIB-om.