Izabrane najbolje inovacije za čistiji vazduh

7. Oktobar 2022.

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge projekata koji su stigli kao odgovor na „Izazov za inovacije za čistiji vazduh”. Ovaj javni poziv raspisan je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji” u martu ove godine.

Od ukupno 30 pristiglih predloga inovativnih rešenja, stručni žiri je izabrao 10 koji će dobiti mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj svojih ideja. Dodatno, mentorsku podršku će dobiti i 4 predloga projekta koja su pristigla putem "Izazova za inovacije za čistiji vazduh" koji je UNDP raspisao 2020. godine u saradnji sa UNICEF-om i Svetskom zdravstvenom organizacijom.

U prvoj fazi, izabrani timovi će proći obuke iz oblasti kao što je poslovno planiranje i pravni okvir, promocija proizvoda, tehnologije za poboljšanje kvaliteta vazduha, istraživanje tržišta, i dobiti pomoć pri izradi specifičnih analiza, projektne dokumentacije i slično. Faza pripreme projekata za sufinasiranje počinje u oktobru i trajaće do decembra 2022. godine.

Nakon završetka ove faze, za najmanje 5 najboljih rešenja biće obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi. Deo sufinansiranja, u vrednosti od 390.000 evra, biće obezbeđen iz projektnih sredstava, a kandidati će proći i obuku o privlačenju dodatnog finansiranja. Uz to, UNDP će organizovati predstavljanje izabranih inovativnih rešenja komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici u cilju obezbeđivanja daljih izvora finansiranja.

Na Izazovu su učestvovala preduzeća iz privatnog i javnog sektora, naučno-istraživačke institucije  i lokalne samouprave. Onu su predložili su ideje koje će dovesti do smanjenja zagađenja i poboljšanja kvaliteta vazduha na lokalnom nivou, poput:

  • rešenja za zamenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije
  • rešenja za nove tehnološke procese i proizvode za smanjenje zagađenja vazduha
  • rešenja za mapiranje aktivnih individualnih ložišta
  • rešenja za smanjenje štetnih emisija u sektoru poljoprivrede

Realizacija ovih ideja doprineće smanjenju emisije štetnih gasova i poboljšanju kvaliteta vazduha, kao i sprovođenju Zelene agende u Srbiji, a  takođe će dovesti i do očuvanja i kreiranja novih radnih mesta.

Listu odabranih rešenja možete videti na ovom LINKU.

Projekat „EU za Zelenu Agendu u Srbiji”, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske, Evropskom Investicionom bankom i Vladom Švajcarske.