Izabrani najbolji predlozi za zelenu tranziciju srpske privrede

6. Jul 2023.

Rezultati javnog poziva u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“

Beograd, 29. jun 2023. godine - Uz podršku Delegacije EU u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge projekata koji su do sada pristigli kao odgovor na Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede. Ovaj javni poziv raspisan je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ u februaru ove godine i ostaće otvoren za prijave do kraja 2026. godine.

Nakon prvog preseka pristiglih prijava, među više od 160 predloga inovativnih rešenja, izabrano je 48 timova koji će dobiti mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj. U prvoj fazi izabrani timovi će proći obuke iz oblasti kao što su poslovno planiranje i poznavanje zakonskih propisa, promocija proizvoda, tehnologije za poboljšanje kvaliteta vazduha, istraživanje tržišta, a dobiće i pomoć za izradu specifičnih analiza i projektne dokumentacije.

Nakon završetka ove faze, koja će trajati do kraja septembra ove godine, za najbolje predloge projekata će biti obezbeđeno sufinansiranje kako bi bili primenjeni u praksi. Deo sufinansiranja u vrednosti od više od milion evra biće obezbeđen iz projektnih sredstava. 

U ovom Izazovu su učestvovala javna i privatna preduzeća, istraživačke institucije, organizacije civilnog društva, udruženja poljoprivrednika i zadruge, lokalne samouprave i upravljači zaštićenih područja.

Predložena su inovativna poslovna rešenja za dekarbonizaciju (smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije), ubrzanje cirkularne ekonomije (očuvanje i efikasnije korišćenje prirodnih resursa), smanjenje zagađenja životne sredine, a posebno vazduha, kao i za zaštitu i očuvanje prirode i biološke raznovrsnosti.

Listu odabranih rešenja možete pronaći na LINKU.

Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede objavljen je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.