Kako od ostataka od paprike nastaje kozmetika

10. Maj 2023.

28. april 2023. Medveđa – Kakva je veza između ajvara i kozmetike i kako od otpada od paprike napraviti sapun ili masku za lice mogli su da saznaju i nauče svi koji su danas bili na radionici u organizaciji preduzeća „Zavičaj u tegli“ i udruženja „Bio ideja za održivi razvoj“, održanoj u selu Gazdare.

Ova besplatna obuka organizovana je uz podršku projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ i opštine Medveđa, sa željom da se, u kraju gde se većinski gaji paprika radi proizvodnje ajvara, ukaže na značaj smanjenja bio-otpada za očuvanje životne sredine i na ekonomsko osnaživanje i poboljšanje kvaliteta života žena iz ruralnih područja i nerazvijenih delova Srbije.

„U proizvodnji 1 kg ajvara, nastaje 1 kg otpada od paprike. Naša ideja je da se taj otpad ponovo koristi kako ne bi završio na deponijama, a istovremeno na taj način omogućavamo da lokalne ženske preduzetničke radionice i seoska gazdinstva ostvare dodatan prihod od novog proizvoda“, kaže Jelena Miletić, osnivačica preduzeća „Zavičaj u tegli“.

Ana Mitić Radulović, koordinatorka projekata u oblasti cirkularne ekonomije u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kaže da je ovakav način korišćenja biološkog otpada inventivan i višestruko koristan jer se reciklira sav biološki otpad koji ostaje posle proizvodnje ajvara i dodaje: „Dodatno se razvija socijalno i žensko preduzetništvo i stvara mreža međusobno povezanih aktera koji su upućeni jedni na druge, što je sve u skladu sa principima cirkularne ekonomije i održivosti.“

Učesnice radionice su kroz teoriju i praktičan rad saznale kako izgleda ceo proces pravljenja kozmetičkih proizvoda od otpada od paprike, od sakupljanja, preko sušenja i dobijanja nove sirovine, do stvaranja prirodnih sapuna i maski za lice.

„Ovaj posao je vrlo zanimljiv, lep i meni puno znači jer mi omogućava da zaradim u periodu kada nemam posla. S obzirom da živimo na selu, zimi ili u drugim periodima kada nemamo posla dodatni prihod jako dobro dođe. Žene sa kojima radim spadaju u kategoriju teško zapošljivih, to su žene koje su ostale bez posla i sada ne mogu da pronađu drugi zaposlenje ili imaju niske penzije. Mi se sve družimo i dobro nam dođe, uz to druženje, da radimo nešto korisno i da dođemo do prihoda koji potpomaže naše porodice”, kaže Dragana Stojković iz sela Gazdare koja već tri godine sarađuje sa preduzećem „Zavičaj u tegli“.

Radionica održana u selu Gazdare jedna je od aktivnosti projekta „Industrijska simbioza – inovativna strategija za održivost poslovanja socijalnih preduzetnica“, koji je, uz još 15 inovativnih rešenja za zelenu tranziciju, nagrađen u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovu inicijativu, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.