Nacrt Strategije zaštite životne sredine uskoro u javnoj raspravi

11. Jul 2023.

Vrdnik, 4. jul 2023. – Više od 80 učesnika i učesnica, uključujući predstavnike/ce relevantnih ministarstava u Vladi Srbije, akademske zajednice i civilnog društva prisustvovalo je Četvrtom sastanku Radne grupe za izradu Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda za Srbiju. Cilj izrade ovog strateškog dokumenta je da se definišu prioriteti u oblasti zaštite životne sredine. Sastanak je organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine u partnerstvu sa timom projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

„Dokument na čijoj izradi radimo ima veliki značaj za sve nas pojedinačno kao i za Republiku Srbiju, jer je to krovni dokument koji se tiče svih ministarstva i institucija. Nalazimo se u završnoj fazi izrade nacrta dokumenta i plan nam je da ga do kraja godine uputimo resornim ministarstvima na mišljenje, kako bi mogao da bude usvojen u 2024. godini. Aktivnosti koje budu definisane u Akcionom planu u septembru potrebno je uskladiti sa planiranim budžetima za narednu godinu“, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić. Ona je dodala da će Zelena agenda biti uključena u metodologiju pracenja zelenog finansianja, s obzirom da finansijske institucije sve više zahtevaju da projekti imaju zelenu komponentu..

„U procesu izrade ovog dokumenta i samog sprovođenja Zelene agende u Srbiji važno je da pokušamo da definišemo održive mehanizme finansiranja mera i aktivnosti koje doprinose sprovođenju Zelene agende u našoj zemlji. UNDP je spreman da pruži podršku u izgradnji i daljem jačanju institucionalnih kapaciteta, s obzirom na veoma zahtevne aktivnosti vezane za sprovođenje ove Strategije“, rekao je vođa tima za klimatske promene i životnu sredinu u UNDP-u Miroslav Tadić.

Na dvodnevnoj radionici bilo je reči o opštim i posebnim ciljevima Strategije, diskutovana je analiza predviđenih mera, indikatori i aktivnosti, a predstavljena je i projekcija troškova finansiranja Strategije. Očekuje se da dokument bude spreman za fazu konsultacija sa zainteresovanim akterima iz akademske zajednice, privrede, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija u septembru ove godine, kada bi Nacrt strategije trebalo da se nađe na portalu eKonsultacije. Proces konsultacija će se nastaviti u oktobru predstavljanjem nacrta Strategije lokalnim samoupravama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Boru i Užicu. Šira javnost će imati priliku da se izjasni o dokumentu na javnoj raspravi koja je planirana za januar sledeće godine.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.