Novim meračima do kvalitetnijeg vazduha u Smederevu

17. April 2023.

Smederevo, 10. april 2023 - Zahvaljujući podršci koju je dobila u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, kompanija „HBIS“ Smederevo unapredila je upravljanje proizvodnim procesima uvođenjem sistema Programabilnog logičkog kontrolera (PLC) i postavljanjem novih merača emisija prašine. 

Specijalizovani kompjuterski program PLC omogućava da se u realnom vremenu obrađuju podaci sa osam merača emisija prašine i, ukoliko se one približe gornjoj granici, putem alarma daje zvučni i svetlosni signal kako bi se blagovremeno reagovalo menjanjem parametara u procesu proizvodnje.

Na taj način, „HBIS“ Smederevo ispunjava zakonsku obavezu da kontinuirano meri emisije prašine i uspeva da smanji koncentracije prašine u vazduhu, što je od velikog značaja za zdravlje lokalnog stanovništva i očuvanje životne sredine. Dodatno, pregled srednjih dnevnih koncentracija prašine sa 3 merača dostupan je javnosti na internet stranici „HBIS“ SmederevoNabavka PLC sistema je jedno od 16  rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede koja su dobila novčanu podršku za realizaciju, a pristigla su kao odgovor na četiri Javna poziva raspisana tokom 2022. godine, u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Podsećamo da je novi Javni poziv za predloge inovativnih rešenja u svih pet oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan otvoren u februaru ove godine i da traje do kraja 2026. godine.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.