Otvoren javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za tehničku podršku u izradi I/ili unapređenju planova kvaliteta vazduha I/ili kratkoročnih akcionih planova zaštite kvaliteta vazduha

28. April 2022.

Uz podršku Evropske unije, i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavljuje Javni poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti za tehničku podršku u izradi i/ili unapređenju Planova kvaliteta vazduha i/ili Kratkoročnih akcionih planova zaštite kvaliteta vazduha.

Cilj ovog poziva je da podrži izradu ili unapređenje lokalnih planova kvaliteta vazduha koji će doprineti smanjenju zagađenja vazduha iz javnih ili privatnih izvora. Realizacija ovih planova doprineće zdravijem okruženju i ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva, odnosno sprovođenje Zelene agende u Srbiji.

U prvoj fazi, deset najbolje ocenjenih izjava o zainteresovanosti dobiće mentorsku i tehničku podršku, dok će u narednoj fazi najviše tri jedinice lokalne samouprave dobiti i sufinansiranje za implementaciju mera iz akcionih planova.

Na Javni poziv za učešće mogu do 20. maja 2022. godine da se prijave sve zainteresovane jedinice lokalnihe samoupravea koje žele da pripreme ili nadograde postojeće akcione planove vezane za kvalitet vazduha. Za sve zainteresovane kandidate, biće organizovan info dan 11. maja 2022. Registracija za hibridni događaj je dostupna na ovom linku.

Javni poziv je objavljen u okviru projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ koji, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske i EIB-om.

PODNESI IZJAVU O ZAINTERESOVANOSTI