Podrška EU za bolji vazduh u 29 gradova i opština u Srbiji

24. Oktobar 2022.

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) podržava 29 lokalnih samouprava da unaprede kvalitet vazduha. One su izabrane putem javnog poziva koji je raspisan u maju ove godine u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Direktnu podršku u izradi i unapređenju lokalnih akcionih planova za upravljanje kvalitetom vazduha dobiće 12 lokalnih samouprava: Subotica, Užice, Kraljevo, Novi Pazar, Bor, Zaječar, Niš, Pančevo, Beograd, Pirot, Paraćin i Beočin. Ova podrška predstavlja korak napred ka realizaciji samih planova, što će doprineti smanjenju zagađenja vazduha i sprovođenju Zelene agende u Srbiji. Planovi kvaliteta vazduha i kratkoročni akcioni planovi donose se u cilju očuvanja i poboljšanja kvaliteta vazduha i sprečavanja ili smanjenja štetnih posledica zagađenja vazduha po zdravlje ljudi i životnu sredinu, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

Osim toga, predstavnici i predstavnice dodatnih 17 lokalnih samouprava dobiće priliku da kroz obuke unaprede svoja znanja i veštine, kako bi mogli bolje da planiraju i sprovode mere zaštite vazduha. Reč je o zaposlenima u sledećim gradovima i opštinama: Ćuprija, Bujanovac, Sokobanja, Sombor, Veliko Gradište, Aranđelovac, Vlasotince, Mionica, Prijepolje, Bačka Palanka, Požega, Negotin, Dimitrovgrad, Medveđa, Bosilegrad, Opovo, Loznica.

Na obukama iz oblasti planiranja kvaliteta vazduha, budžetiranja i sprovođenja mera, koje su održane 20. i 21. oktobra u Beogradu predstavnici/ce svih izabranih lokalnih samouprava radili su direktno sa mentorima, a imali su priliku i da razmene međusobna iskustva.

Za lokalne samouprave će biti pripremljen i Vodič sa smernicama i primerima dobre prakse, štoće im pomoći da bolje sprovedu proces planiranja kvaliteta vazduha, smanje zagađenje i unaprede zdravlje građana i građanki.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske, Evropskom investicionom bankom (EIB) i Vladom Švajcarske.