Dodatnih 4,9 miliona dolara podrške za „zeleniju“ Srbiju

11. Oktobar 2022.

         Izabrano preko 80 rešenja za zelenu transformaciju privrede i društva, pristiglih iz čitave zemlje

Danas je u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ predstavljeno više od 80 inovativnih rešenja koja su izabrana za dalju podršku kako bi se sprovela u praksi, i doprinela ubrzanoj zelenoj transformaciji privrede i društva u Srbiji. Ova rešenja su pristigla kao odgovor na 4 javna poziva koja je, uz podršku Evropske unije (EU), i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, raspisao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja izabranih „zelenih“ rešenja, danas je najavljeno i novo partnerstvo sa Vladom Švajcarske, kao i dodatna finansijska podrška Švajcarske sprovođenju inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

„Očekujemo da će izdvajanje nacionalnih i donatorskih sredstava za primenu inovativnih rešenja koja su stigla kroz ove javne pozive ohrabriti i podstaći i ostale donatore, kao i bankarski i privredni sektor da nam se pridruže na putu zelene transformacije Srbije“, izjavila je Sandra Dokić, pomoćnica ministarke zaštite životne sredine.

Ona je napomenula da je održiv ekonomski razvoj naše zemlje, uz strogo vođenje računa o zaštiti životne sredine i dobrobiti svih građana, u vrhu prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine. Podsetila je da je u avgustu ove godine Vlada usvojila novi Nacionalno određeni doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, čime je Srbija pokazala jasno usmerenje ka dekarbonizaciji privrede i društva.

„Švajcarska je posvećena borbi protiv klimatskih promena, kako u Švajcarskoj tako i širom sveta. Ovim doprinosom od 4,9 miliona dolara i dodatno planiranih 2,2 miliona dolara posebno namenjenim za dekarbonizaciju, Švajcarska se pridružuje zajedničkim naporima Vlade Srbije, donatorske zajednice i privatnog sektora u borbi protiv klimatskih promena”, naveo je  Ričard Koli, šef Odeljenja za saradnju u Ambasadi Švajcarske.

„Na putu prema klimatskoj neutralnosti svaki trud je važan! Nemamo vremena za gubljenje, cela planeta je uključena u trku za sprečavanje katastrofalnih klimatskih scenarija“, istakao je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, i dodao:

„Danas imamo dve važne vesti o našoj podršci Zelenoj agendi u Srbiji: pozdravljamo finansijsku podršku Švajcarske našoj inicijativi za ubrzavanje zelene tranzicije privrede. Takođe, objavljujemo rezultate četiri javna poziva. Učešće je bilo jako dobro s više od 140 prijava, a investicione potrebe su dosegle oko 75 miliona evra. Još uvek predstoje važni napori koje Srbija mora da preduzme, poput usvajanja i sprovođenja Programa zaštite vazduha 2022-2030, kako bi zaštitila životnu sredinu i zdravlje građana i građanki“.

U odgovoru na javne pozive za rešenja za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje potrošnje energije, podsticanje cirkularne ekonomije bez otpada, smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha, obnovu šumskih ekosistema i ozelenjavanje urbanih površina - za samo 5 meseci, od marta do jula ove godine, pristiglo je 140 prijava. Javna i privatna preduzeća, lokalne samouprave, naučno-istraživačke institucije i organizacije civilnog društva iz gradova i opština širom Srbije – predložili su svoja inovativna rešenja za sprovođenje Zelene agende u Srbiji.

Od toga je stručni žiri odabrao 83 predloga, čije bi sprovođenje u praksi najviše doprinelo smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, zavisnosti od fosilnih goriva, uštedi energije i prirodnih resursa, kao i zaštiti zdravlja ljudi i očuvanju životne sredine. Pored toga, ova rešenja doprineće većoj konkurentnosti srpskih preduzeća na izvoznim tržištima, omogućiti održivi privredni rast i otvaranje novih zelenih radnih mesta.

„Vlada Švedske već dugi niz godina sarađuje sa Vladom Srbije i ministarstvom zaštite životne sredine, ali i sa predstavnicima lokalnih vlasti, nevladinim i industrijskim sektorom, na unapređenju stanja životne sredine i klimatskim reformama. Pridružili smo se inicijativi za sprovođenje Zelene agende u Srbiji kako bismo podržali pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, posebno kroz rad na Klasteru 4 i Poglavlju 27. Rešenja koja su pristigla na ove izazove pokazuju da ima mnogo aktera u Srbiji koji žele da ulažu u zelenu tranziciju i da budu pioniri ove promene srpske privrede i društva“,  rekla je Ida Rojtersvard, prva sekretarka ambasade Švedske u Srbiji.

Ona je takođe pozdravila pridruživanje Vlade Švajcarske inicijativi „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ i ocenila da će to doprineti unapređenju zakonodavnog okvira, sprovođenju inovativnih rešenja koja će biti inspiracija i drugima, kao i povećanju investicija u zelenu tranziciju.

„Kao klimatska banka Evropske unije, želimo da budemo globalni pokretač energetski efikasnih i klimatskih projekata. Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ je u skladu sa ovim ambicijama i drago nam je što pomažemo Srbiji u tranziciji ka zelenom i održivom ekonomskom modelu. Istovremeno, verujemo da su inovacije u srži svake ekonomske tranzicije i ovaj projekat je potvrda toga jer se bavi širokim spektrom klimatskih i ekoloških pitanja, što će u ishodu pomoći napredak Srbije i njenih stanovnika“, poručio je Pol Hiki, stručnjak za urbani i regionalni razvoj u Evropskoj investicionoj banci.

Anas Karman, vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji je ukazao da će u narednom periodu odabrani timovi proći kroz obuke i rad sa mentorima i moći da međusobno razmene iskustava kako bi svoje inovativne ideje što bolje pripremili za primenu u praksi.

„Najbolji će dobiti početna sredstva za finansiranje, u ukupnom iznosu od 6,4 miliona dolara, zahvaljujući sredstvima inicijative „EU za zelenu agendu u Srbiji“ i dodatnim sredstvima Vlade Švajcarske. Kako bi omogućio da što veći broj inovativnih ideja dobije neophodnu finansijsku podršku, UNDP će omogućiti da svi izabrani timovi svoje projektne ideje predstave komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici“, poručio je  Karman.

Odabrana rešenja predviđaju prečišćavanje značajnih količina otpada i otpadnih voda iz velikih fabričkih postrojenja, primenu novih tehnoloških rešenja za manju potrošnju resursa i energije u industriji, kao i povećanje udela obnovljivih izvora energije poput sunca i biomase.

Pored toga, izabrane inovacije u oblasti cirkularne ekonomije obuhvataju sakupljanje, odvajanje i reciklažu otpada različitog porekla (organski otpad, plastika, papir, metal, guma, građevinski otpad) radi dalje prerade u nove proizvode (npr. kompost, đubrivo, kozmetički proizvodi) ili za proizvodnju biogasa.

Istovremeno, realizacijom svih predloženih rešenja za obnovu šumskih ekosistema dobila bi se pošumljena površina jednaka onoj koju zauzima 712 fudbalskih terena.

U oblasti smanjenja zagađenja vazduha, sprovođenje u praksi svih odabranih ideja omogućilo bi da kvalitetniji vazduh udiše više od 2.300.000 građana i građanki Srbije. 

Kompletna lista svih odabranih rešenja iz sve četiri oblasti Zelene agende pokrivene dosadašnjim javnim pozivima - dostupna je na sajtu https://zelena-agenda.euzatebe.rs/rs/o-projektu i https://www.undp.org/serbia/news/resenja.

Konferencija za medije organizovana je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske, Evropskom Investicionom bankom i Vladom Švajcarske.