Izabrane najbolje inovacije za pošumljavanje Srbije

7. Oktobar 2022.

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge projekata koji su stigli kao odgovor na „Izazov za inovativna rešenja u oblasti obnove šumskih ekosistema i ozelenjavanja”. Ovaj javni poziv raspisan je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji” u martu ove godine.

Od ukupno 26 pristiglih predloga inovativnih rešenja, stručni žiri je izabrao 14 koji će dobiti mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj svojih ideja. 

U prvoj fazi, izabrani timovi će proći obuke iz oblasti kao što je poslovno planiranje, pravni okvir za pošumljavanje, održivo upravljanje šumama na javnim površinama i šumama u privatnom vlasništvu,  promocija proizvoda, istraživanje tržišta, i dobiti pomoć pri izradi specifičnih analiza, projektne dokumentacije i slično. Faza pripreme projekata za sufinasiranje počinje u oktobru i trajaće do decembra 2022. godine.

Nakon završetka ove faze, za najmanje 2 najbolja rešenja biće obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi. Deo sufinansiranja, u vrednosti od 90.300 evra, biće obezbeđen iz projektnih sredstava, a kandidati će proći i obuku o privlačenju dodatnog finansiranja. UZ to, UNDP će organizovati predstavljanje izabranih inovativnih rešenja komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici u cilju obezbeđivanja daljih izvora finansiranja.

Na Izazovu su učestvovale lokalne samouprave i javna preduzeća, kao i udruženja koja upravljaju šumama u privatnom vlasništvu. Predložene su ideje za pošumljavanje na javnim površinama i površinama u privatnom vlasništvu, koje će doprineti povećanju površine pod šumskom vegetacijom i unapređenju kvaliteta šumskih ekosistema, kako bi se očuvao i unapredio biodiverzitet i povećala otpornost na prirodne katastrofe i ekstremne vremenske prilike izazvane klimatskim promenama. 

Realizacija ovih ideja takođe će pozitivno uticati na kvalitet vazduha, očuvanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta i smanjenje količine ugljen-dioksida u okolini,  a takođe će dovesti i do očuvanja i kreiranja novih radnih mesta, uključujući i radna mesta za marginalizovane grupe.

Listu odabranih rešenja možete videti na ovom LINKU.

Projekat „EU za Zelenu Agendu u Srbiji”, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske, Evropskom Investicionom bankom i Vladom Švajcarske.