Vršac dobio prvu Eko teretanu u Srbiji - Inovativno rešenje za promociju održivog vežbanja

28. Jun 2023.

Vršac, 27. jun 2023. godine – Uz podršku Evropske unije, na gradskom jezeru u Vršcu juče je otvorena prva Eko teretana u Srbiji. Ovaj jedinstveni prostor za rekreaciju ima 12 sprava za vežbanje, napravljenih od drveta koje je nekada plutalo rekom Savom. Zahvaljujući ovoj teretani, građani i građanke Vršca moći će da vežbaju i u prirodi i u skladu sa njom, a cilj je da se na ovaj način podigne svest rekreativaca o značaju smanjenja otpada i očuvanja životne sredine.

Eko teretanu je osmislio profesor sporta Marko Ćirić, a realizovana je zajedno sa Centrom za unapređenje preduzetništva mladih, zahvaljujući tehničkoj i finansijskoj podršci Evropske unije, u okviru inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji”. Projektni menadžer delegacije Evropske unije u Srbiji, Antoan Avinjon, istakao je da Vrščani imaju veliku korist od Eko teretane jer mogu da vežbaju na otvorenom, pored Gradskog jezera.

“Mi u Evropskoj uniji verujemo da zaštita životne sredine dolazi sa razvijanjem svesti građana. Ova Eko teretana je prva napravljena u Srbiji. To je mesto gde građani mogu da vežbaju i da održavaju svoje zdravlje, kao i da razvijaju svest o značaju cirkularne ekonomije. Zahvaljujući kreativnosti i trudu Marka Ćirića, finansijskoj podršci Evropske unije, kao i UNDP projektu “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, drvo se prikuplja iz reka kao otpad i ponovo koristi kao fantastične sportske sprave. Dobro došli u prvu održivu teretanu u Vršcu!”, poručio je Avinjon.


“Kada je visok vodostaj rekom plovi razni otpad i oboreno drvo i voda ih nanosi u priobalje. Često boravim na Savi gde imam splav i u tom delu redovno čistim reku. Sa druge strane, okrenut sam sportu i kao trener sam želeo da iskoristim svoje sportsko znanje i iskustvo i napravim nešto što će doprineti vežbačima, uz podizanje njihove ekološke svesti. Naš cilj je da inspirišemo pojedince da daju prioritet sopstvenoj kondiciji, kao i dobrobiti naše planete”, objašnjava Ćirić.

Da bi drvo iz reke bilo pripremljeno za obradu potrebna su dva meseca. Pošto ga sakupe, ono se suši i obrađuje u radionici u Beogradu, gde se i izrađuju sprave za vežbanje. Ništa se ne baca pošto se za podlogu na koju se postavlja teretana koriste ostaci drveta koji nastaju prilikom pravljenja sprava (malč). Na taj način, korišćenjem drveta iz reke, postiže se ušteda prirodnog drvnog resursa i podiže ekološka svest o značaju čišćenja reka.

“Ova inovativna ideja pokazuje kako se principi preduzetništva i cirkularne ekonomije mogu udružiti za promovisanje održivih rešenja u oblasti sporta. Eko teretana ne smo da podstiče na fizičku aktivnost, već i podiže svest o značaju očuvanja životne sredine i efikasnog korišćenja resursa. Pozivam i sve ostale inovatore da se prijave na naš Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede koji je otvoren do kraja 2026. godine”, kaže Radovan Nikčević, menadžer projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

U odnosu na klasičnu mehaničku, Eko Teretana svojim kombinovanim spravama pruža veće mogućnosti za vežbanje. Namenjena je za svim uzrastima, bilo da je reč o rekreativcima ili o profesionalnim sportistima, jer svaka od sprava ima mogućnost dodavanja opterećenja od 50kg. Takođe, na svakoj spravi nalazi se uputstvo kako se pravilno koristi. Autori Eko Teretane planiraju da na isti način od drveta iz reka prave kreativne igraonice za decu i parkove za pse.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.


Foto: Branko Kozlina