Nastavljena izrada Strategije zaštite životne sredine

25. April 2023.

Beograd, 25. april 2023 - U partnerstvu sa projektom „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, Ministarstvo zaštite životne sredine organizovalo je treći sastanak radne grupe za izradu Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda za Srbiju.

Dvodnevna radionica označila je još jedan važan korak ka završetku nacrta Strategije, čija izrada predstavlja ključni zadatak za Srbiju, jer ima za cilj da definiše prioritete u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Strategija će biti usklađena sa ciljevima Sofijske deklaracije i svih pet oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan (dekarbonizacija - smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, cirkularna ekonomija - očuvanje i efikasnije korišćenje prirodnih resursa, smanjenje zagađenja životne sredine, zaštita i očuvanje prirode i biološke raznovrsnosti, i uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj).

Radionici je prisustvovalo više od sto učesnika i učesnica, uključujući predstavnike/ce relevantnih ministarstava u Vladi Srbije, akademske zajednice, civilnog društva i privatnog sektora. Oni su podelili svoje ideje i perspektive o ključnim ekološkim izazovima, definisanju mera za sprovođenje opštih i posebnih ciljeva po oblastima Zelene agende i predložili aktivnosti za realizaciju tih mera. Započeta je i izrada rodne analize koja će obuhvatiti sve oblasti Zelene agende, kako bi rodna perspektiva bila integrisana u ovaj krovni dokument u sektoru životne sredine.

Sledeći sastanak radne grupe je predviđen za početak jula, kada će biti predstavljena analiza efekata mera, Akcioni plan za sprovođenje Strategije i finansijska procena dosadašnjih ulaganja u sektore obuhvaćene Strategijom zaštite životne sredine.

Proces izrade Strategije koordinira Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku projekta „EU za zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.